ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#PoliticsBlog Τι λένε τα νέα μέλη της κυβέρνησης και τι θα πει η Ούρσουλα

= ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Πόσο «τα λένε» τα νέα μέλη της κυβέρνησης;

Απογοητευτική είναι η εντύπωση που άφησαν δύο από τα νέα μέλη της κυβέρνησης στις πρώτες τους δημόσιες εμφανίσεις. Ιδιαίτερα ο ένας εξ’ αυτών, ο οποίος έχει κομβική θέση στη νέα κυβέρνηση. Είναι βεβαίως και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με τους προκατόχους του οι οποίοι κατά κοινή ομολογία «έπιαναν πουλιά στον αέρα»...

Με τον κίνδυνο να θεωρηθεί άδικη η κριτική των νέων μελών της κυβέρνησης από τις πρώτες τους δημόσιες εμφανίσεις, αυτή είναι αναπόφευκτη. Ειδικά όταν αφορά στελέχη της κυβέρνησης από τα οποία αναμένεται να καθορίσουν πολιτική και να δρομολογήσουν σημαντικές αποφάσεις για τα πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Η κριτική είναι αναπόφευκτη και για ένα άλλο λόγο: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άλλαξε υπουργούς και ολόκληρη την επικοινωνιακή του ομάδα για να διορθώσει και προβλήματα που αφορούν καθαρά την επικοινωνιακή δράση της κυβέρνησης. Όταν λοιπόν νεοδιορισθέντα μέλη της κυβέρνησης καταφέρνουν με την πρώτη τους εμφάνιση να καταβαραθρώσουν την ήδη πεσμένη εικόνα της κυβέρνησης, τα ερωτήματα πληθαίνουν, μαζί με την απογοήτευση, την μουρμούρα και τις αντιδράσεις.
Πάντως η πρώτη εντύπωση από τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου κρίνεται θετική. Αντιθέτως κάποιων άλλων οι δημόσιες δηλώσεις προς το παρόν χρησιμεύουν μόνο για χιουμοριστικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ως πρωτογενές υλικό για σατιρικές εκπομπές.

Στις προσεχείς ημέρες, αφού θα έχει παρέλθει και το πρώτο τρακ των νεοφώτιστων, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για το πόσα μπορεί ο Αναστασιάδης να αναμένει από αυτούς που επέλεξε να ενισχύσουν την κυβέρνηση και να υπηρετήσουν τον τόπο.
Μία πηγή μου υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος, που είναι εμπειρότατος, έχει ήδη αντιληφθεί ποιος είναι ποιος και τι μπορεί να αναμένει από το κάθε νέο μέλος της κυβέρνησής του. Τώρα μένει ο τρόπος της δικής του αποτελεσματικής διαχείρισης.

Κρεμάμενοι από τα χείλη της Ούρσουλας

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι δηλώσεις της Ούρσουλα, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, για την επικείμενη επίσκεψη του νεοσουλτάνου και για όσα γίνονται στην Αμμόχωστο. Οι πρόσφατες δηλώσεις της-προειδοποίηση προς τον Ερντογάν ότι θα παρακολουθείται η επίσκεψή με την προτροπή να μην προβεί σε νέες προκλήσεις, έχουν δημιουργήσει ένα καλό προηγούμενο. Γι’ αυτό και όλοι αναμένουν ότι σήμερα θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

Καθόλου άσχημο ήταν και το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ που η κυρία πρόεδρος εξήγγειλε από της Οράς την κατάμαυρη ράχη για ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ανάλογες αναμένει ο Αναστασιάδης ότι θα είναι οι τοποθετήσεις της και για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του οποίου η επίσημη παράδοση της έγκρισης γίνεται σήμερα.

Ο μεγάλος χαμός στις τοπικες εκλογές

Σε ποιο μεγάλο κόμμα αναμένεται να έρθουν τα πάνω-κάτω, όπως προειδοποιεί μεγαλοστέλεχος, εάν δεν ληφθούν πολύ σύντομα αποφάσεις για την επιλογή των υποψηφίων της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Όπως προειδοποιεί το μεγαλοστέλεχος, το κόμμα βρίσκεται πολύ πίσω στις διεργασίες για τις τοπικές εκλογές και τα αντίπαλα κόμματα βρίσκονται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις και ετοιμάζονται για εξαγγελίες.


Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως υποστηρίζει, είναι να εξαγγελθούν υποψηφιότητες από μέλη του κόμματος που θα προκαταλάβουν τις επίσημες αποφάσεις και θα δημιουργήσουν «μεγάλο χαμό». Στην ερώτηση πως μεταφράζεται ο μεγάλος χαμός, η απάντησή του ήταν: «κυρίως με μεγάλο χάσιμο ψήφων λόγω εσωκομματικών καυγάδων και αντιπαραθέσεων»

--------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X